Garnison St Jean Athletics Field House
       
     
StJeanGym_Ext9_0430High_deSat1.jpg
       
     
interior-gym_looking_NW.jpg
       
     
interior-gym_looking_SE.jpg
       
     
Garnison St Jean Athletics Field House
       
     
Garnison St Jean Athletics Field House

Jean sur le Richelieu, Quebec, Canada

 

Saint-Jean Garrison is a military training and leadership campus located southeast of Montreal, anchored by a formidable 1,300,000 sf, 10-storey building known as the “Mega Complex” that contains classrooms, residences, social amenities and recreation facilities for new recruits, returning soldiers, and officers.  This project expands the recreational facilities required at the Garrison and at the same time rationalizes/renovates much of the support spaces to create an expansive sport/fitness hub at one end of the Mega Complex.  The project consists of a 112,000 s.f. addition containing a 52,700 s.f. field house gymnasium with the indoor track as well as a two-storey structure comprising 16,000 s.f. of exercise and weight rooms and 44,000 s.f. of training rooms, offices, change and storage rooms.  In addition, comprehensive renovation of the change rooms and support spaces for the existing gym and indoor pool will improve functional flows in this very active section of the building. 

 

The Gymnasium is a freestanding structure measuring 52’ high and bordered by a 4 lane track that encircles the playing courts. It can accommodate 3 NBA-sized basketball courts, multiple court configurations for other sports, and also be separated from the track and one another by a retractable vertically drawn curtain. The floor is a rubberized multipurpose athletic surface that allows for various sports uses and troop/trainee assemblies.  Acoustic treatment of the ceiling and walls, along with abundant daylighting from lower level windows will produce a comfortable and healthy environment.  Two large exercise rooms of 8,000 s.f. are stacked above each other and have a full view of the gym.  Offices, training rooms and change rooms are located within a 2-storey link which connects the gymnasium and exercise rooms to the existing “Mega” structure.  The south facing an exterior wall of the gymnasium features an 8,000 sf Solar Wall that will collect heat gain and transfer that heat into the building’s mechanical ventilation system.  The facility is intended to achieve LEED Silver certification by the CaGBC.

 

Client

Defence Construction Canada/Department of National Defence

Size

New Building at 112,000 sf

Renovation at 78,000 sf

Total: 190,000

Program

Gymnasium

Indoor Track

Exercise & Weight Rooms

Training Rooms

Change Rooms

Offices

Storage

StJeanGym_Ext9_0430High_deSat1.jpg
       
     
interior-gym_looking_NW.jpg
       
     
interior-gym_looking_SE.jpg