Vellore Village South Library
       
     
VVL_AXO1_0316_Final_B.jpg
       
     
VVL_AXO2_0316FinalB.jpg
       
     
VVL_View1_Entry_0316_Final.jpg
       
     
VVL_View2_Lounge_0316Final.jpg
       
     
VVL_View4_Ext_0316_B.jpg
       
     
 Vellore Village South Library
       
     
Vellore Village South Library

Vaughan, ON, Canada

 

ZAS Architects is currently designing a library for the Vellore Village Community Centre.  The 7,730-square-foot facility will be attached to the existing community centre at 1 Villa Royale in Woodbridge, near Weston Road. In designing the new library careful attention was paid to maintaining the modern style of the existing facility.

The architectural aesthetic of the addition has evolved to become more dynamic through the use of curvilinear form and cantilevered features. This is particularly distinguishable in the library's main reading areas, where the curved form of curtainwall glazing extends along the east facade and reappears along the west facade.

In order to ensure full accessibility, the library has been designed on a single level matching the floor elevation of the community centre. The position of the library will overlook the existing adjacent skatepark/ice skating pad from above and the area below the library will be used for mechanical/electrical space so that the undulating roof design is not full of rooftop equipment.

 


Client

City of Vaughan, Vaughan Public Libraries

Address

1 Villa Royale Ave, Woodbridge, Ontario

Size

7,730 square feet

1 Storey

Program Components

Circulation Area

Children’s Area

Teen Area

Adult Space

Display Areas

Barrier-Free Access

Exterior Signage

Interior Wayfinding

 

 

VVL_AXO1_0316_Final_B.jpg
       
     
VVL_AXO2_0316FinalB.jpg
       
     
VVL_View1_Entry_0316_Final.jpg
       
     
VVL_View2_Lounge_0316Final.jpg
       
     
VVL_View4_Ext_0316_B.jpg